Yayınlanma Tarihi Logosu Yayınlanma Tarihi: 28.01.2021
Okuma Süresi Logosu Okuma Süresi: 4 dakika
​Herke​s sahilde içeceğini yudumlarken güneşlendiği bir emeklilik hayali kurar. Ancak bu hayalinizi yalnızca aktif geliriniz ile  erken yaşta gerçekleştirebilmek biraz zor olabilir. Sonuçta planı olmayan hayal yalnızca bir dilektir.

Pasif gelir son birkaç yılda oldukça sık duymaya başladığımız ve görünen o ki gelecek yıllarda daha da sık duymaya başlayacağımız bir kavram. Peki, “Nedir bu aktif ve pasif gelir?” diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Gelin hep birlikte gelir türlerini, pasif gelir elde etme yollarını ve avantajlarını öğrenelim.

Pasif Gelir Nedir?


Pasif geliri anlamak için önce aktif ve ek gelir nedir bunu bilmeniz gerekiyor. Aktif gelir, gündelik olarak doğrudan zaman ve çaba harcadığınız ve karşılığında para kazandığınız gelir türüdür. İster gündelik ya da saatlik ücreti olsun ister düzenli bir maaş, aktif gelir ile kazandığınız para direkt olarak işinize harcadığınız zaman ile doğru orantılıdır.

Ek gelir ise aktif gelirinizin yanı sıra zamanınızı ya da emeğinizi harcayarak toplam gelirinize katkıda bulunan gelir türüdür. Ek gelir kaynağınız aktif gelir elde ettiğiniz işiniz kadar zaman ve emek talep etmeyebilir, ancak odağınızın bir kısmı her zaman ek gelirde olmalıdır. Ek gelir, sıklıkla pasif gelir ile karıştırılır. Bu yüzden ek gelirin ne olduğunu anlamak oldukça önemlidir.

Aktif ve ek geliriniz olası bir iş görememe durumunda sekteye uğrayabilir hatta bazı ekstrem durumlarda tamamen kesilebilir. Örneğin; kariyer bitirici bir sakatlık geçiren bir sporcu bir daha sahalara çıkamayacağı için sporculuktan para kazanamaz.

Pasif gelir ise tam olarak burada yardımınıza yetişiyor. Pasif gelir diğerlerinin aksine otomatik olarak gelir kazanmanızı sağlar. Tanımlamak gerekirse pasif gelir, çok az uğraşla ya da hiç uğraş olmaksızın para kazanmaktır. İlk bakışta bilim kurgu filminden fırlamış bir fikir olarak gözükse de pasif gelir dünyada milyonlarca insanın kullandığı bir yöntemdir. Gelin biraz daha detayını inceleyelim.

Öncelikle şunu unutmayalım, emek olmadan yemek olmaz. Yani hiçbir şey yapmadan para kazanamazsınız. Bu az önce pasif gelir hakkında duyduklarınızın biraz zıttı gibi değil mi? Aslında değil. Pasif gelir kaynağınızdan para kazanabilmek için başlarda oldukça fazla emek göstermeniz gerekir ve ciddi bir sorumluluk anlayışınız olmalıdır. Ancak pasif gelirin avantajı tam olarak bu adımdan sonra devreye girer. Pasif gelir, siz zaman ve çabanızı harcayıp ilk adımları aştıktan sonra size para kazandırmaya devam eder.

Ancak pasif gelir elde etme yolunda dikkat etmeniz gereken en önemli faktörü de atlamayalım. Pasif gelir sağlayacağınız kaynaklar yasal kısıtlamalar içerisinde olmalı ve hukuk sistemi tarafından güvence altına alınmış olmalıdır. Hayatınızda yeni bir sayfa açarken yasal yolları tercih etmenizde ve öncesinden bankacınıza veya avukatınıza danışmanızda fayda var.

pasifgelir-nedir 

Neden Pasif Gelir Elde Etmelisiniz?


Zaman, hayattaki en değerli şeydir. Zamanınızı parayla satın alamazsınız ya da geri kazanamazsınız. Pasif gelir tam olarak burada işinize yarar çünkü zaman harcamadan para kazanırsınız. Aktif gelir kaynağınız her gün mesaide harcadığınız saat ile ölçülürken, pasif gelir siz uyurken bile para kazanmanızı ve değerli vaktinizi daha değerli şeylere harcamanızı sağlar.

Pasif Gelir Elde Etmenin Yolları


Pasif gelir elde etmek için atacağınız ilk adımlar en zorlu adımlardır. Yeni bir yetenek öğrenmeniz gerekebilir ya da kendinizi alışık olmadığınız durumlarda bulabilirsiniz. Ancak unutmayın ki pasif gelir elde etmek için gösterdiğiniz her çaba sizi hedefinize daha çok yaklaştıracak.

Gelin pasif gelir elde etmenin en çok kullanılan birkaç yolunu öğrenelim:

Blog açmak
Online kurslar vermek
Yatırım yapmak
Araç veya ekipman kiralamak
İnternette ürün satmak (dropshipping)
Stock fotoğraf ya da müzik satmak
Emlak yatırımı yapmak

Pasif gelir hayat standartlarını geliştirirken kendinizi tanımanızı ve geleceğe yatırım yapmanızı sağlayabilecek bir gelir elde etme yöntemidir. Geleceğine yatırım yapmak için pasif gelir elde etmeye bugünden başlayın!


​Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. İşbu blog sayfası aracılığı ile sunulan tavsiyelere dayanarak alınan/alınacak yatırım kararlarının ve yapılan/yapılacak alım satım vb. işlemlerinden ve bu işlemlerin olası neticelerinden Türkiye İş Bankası A.Ş. herhangi bir surette sorumlu değildir.​